>>Voor wie is mindfulness

Voor wie is mindfulness geschikt

Op een enkele uitzondering na is mindfulness geschikt voor iedereen. Jong en oud, de dokter en de vuilnisman, de huisvrouw en barones, de winner en de loser, de lenige en de stijve hark: mindfulness kent geen onderscheid, voor ieder mens valt er veel te ontdekken, te leren en te winnen. De uitzondering gaat vooral over het volgen van de training op een verkeerd tijdstip in je leven. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan ernstig psychische problemen waarvoor eerst  behandeling vereist is. Of wanneer er zoveel hectiek is in je leven dat er geen ruimte is voor iets anders. Dan moet je het misschien wel even uitstellen tot een later tijdstip. 

Een mindfulness training kan iederéén helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te vergroten, door meer rust, aandacht en balans in dat leven te brengen. Wetenschappelijk is aangetoond dat mindfulness  helpend en helend kan zijn voor mensen die last hebben van (overmatig) piekeren, van stress, (chronische) pijn of van een (dreigende) burnout. Maar ook als je last hebt van veel zelfkritiek en weinig zelfvertrouwen, waardoor je vaak aan jezelf twijfelt, dan kan een mindfulness training je helpen om daarin verandering te brengen en jezelf sterker te maken.

  • Bij depressieve klachten en angsten leren we ‘in het moment’ te zijn waardoor die klachten adequater te hanteren zijn.
  • Bij (werk)stress worden we ons meer bewust hoe die stress ons beïnvloedt en hoe vaardiger met stress om te gaan en tijdig te stoppen met ‘doen’, altijd maar ‘doen’. Door meer in het moment te ‘zijn’, in het NU te leven, in plaats van altijd maar te piekeren over verleden of toekomst.
  • bij weinig zelfvertrouwen en veel zelfkritiek leer je met mildheid en compassie naar jezelf te kijken. Waardoor je ruimte krijgt om te acherhalen wat de onderliggende processen zijn. 

In deze mindfulness training leer je ervaren dat het ‘nu’ het enige is dat echt telt. Je kunt leren om een zorgvuldige waarnemer te worden van je eigen binnenwereld, zoals we bijvoorbeeld ook naar de voorbijdrijvende wolken in de lucht kunnen kijken. We kunnen leren met afstand te kijken naar gedachten, emoties en lichaamssensaties; naar hoe ze komen en weer gaan, als wolkenluchten die als vanzelf veranderen.

Adviesgesprek

In een persoonlijk voorgesprek onderzoeken we wat mindfulness kan betekenen voor jou en of een mindfulness training op dit moment in jouw leven past. Als dat niet zo is, dan zoeken we samen naar een alternatief.  Dit gesprek is zonder kosten, ook als je besluit om de training niet te volgen.

Bekijk de mindfulness trainingen