>>Compassie in je leven

Mindfulness & Compassie in je leven

Een moment van zelfcompassie kan je hele dag veranderen.

Een reeks van deze momenten kan je leven veranderen.

“Waarom is het toch zo moeilijk om voor onszelf net zo aardig te zijn als we vaak zonder enige moeite voor anderen zijn? Misschien wel omdat we compassie  vanuit ons westerse perspectief zien als iets voor een ander, waardoor het egoïstisch of ongepast lijkt om het aan onszelf te geven.

 Eeuwenoude oosterse wijsheid vertelt ons echter dat iedereen liefde, zorg en aandacht nodig heeft en verdient, en daar valt ook de compassie onder die we onszelf kunnen geven. Zonder compassie geven we onszelf de schuld van onze problemen, van ons onvermogen om ze allemaal op te lossen en van de pijn die we voelen als er iets naars gebeurt – wat meestal alleen maar tot  nog meer pijn leidt.

 

Het idee van zelfcompassie kan zo ver van ons af staan dat we niet eens zouden weten waar we moesten beginnen, zelfs al zouden we inzien dat dit een goede eigenschap zou zijn om te ontwikkelen.

De moderne neurowetenschap en psychologie beginnen nog maar net te ontdekken wat meditatietradities al eeuwen aanvaarden: dat compassie en liefdevolle vriendelijkheid vaardigheden zijn –geen gaven waarmee we wel of niet geboren worden- en dat ieder van ons, niemand uitgezonderd, deze vaardigheden kan ontwikkelen en verbeteren en in het dagelijks leven kan toepassen. Dit is nu precies wat de cursus “Compassie in je leven” beoogt.

Compassie in je leven is een trainingsprogramma dat is ontwikkeld door Erik van den Brink en Frits Koster*. Zij hebben zich hierbij laten inspireren door de pioniers op het gebied van een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van (zelf)compassie in de gezondheidszorg, Germer & Neff. 

Wetenschappelijk onderzoek

  • Research heeft aangetoond dat een houding van zelf-compassie onze psychische gezondheid versterkt. Het heeft een positief effect op gevoelens van geluk en tevredenheid en vermindert gevoelens van angst en somberheid .
  • Zelfcompassie heeft een positieve invloed op onze motivatie. Als je om jezelf geeft en jezelf de moeite waard vindt, dan doe je eerder wat goed en gezond is voor je dan wat slecht en ongezond is.  Jezelf ruimte geven en  je tekortkomingen accepteren is misschien wel de eerste stap op weg naar een betere gezondheid van lichaam en geest.

Voor wie is deze cursus bedoeld​

Voor het onwikkelen van zelfcompassie  heb je een fundament van mindfulness nodig. Daarom heb je, waar en wanneer dan ook, eerder een mindfulness training gedaan. Je hebt interesse om mindfulness uit te breiden en te verdiepen met de beoefening van compassie als één van de kwaliteiten van het hart. Als je graag wilt deelnemen, maar twijfelt of deze training geschikt is, neem dan contact op voor advies.

In deze cursus leren deelnemers:

  • Hoe je kunt stoppen met streng zijn voor jezelf
  • Hoe je gemakkelijker met moeilijke gevoelens kunt omgaan
  • Hoe je jezelf kunt motiveren met vriendelijkheid en bemoediging in plaats van met kritiek en veroordeling
  • Hoe je moeilijke relaties, zowel oude als nieuwe, kunt veranderen
  • Mindfulness en zelfcompassie oefeningen voor thuis en in het dagelijks leven
  • De theorie en het onderzoek achter mindful zelf-compassie

Duur van de training

De 8-weekse training “Compassie in je Leven” bestaat uit twee-wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Dit geeft je de gelegenheid om in alle rust tijd en ruimte te maken voor de verdieping van mindfulness met compassie. Een stiltemiddag maakt deel uit van het programma. 


Agenda van Les in Mindfulness