>>"Om gezond te blijven moet je een beetje lief z...

"Om gezond te blijven moet je een beetje lief zijn voor jezelf"

08-05-2016

"heb uzelf lief als uw naaste"

"In Nederland lijdt een miljoen mensen aan chronische stress door een overdosis aan zelfkritiek en perfectionisme. Om gezond te blijven moet je een beetje lief zijn voor jezelf. Maar hoe doe je dat als mild en tevreden zijn nu net niet je sterkste kant is?   Als je juist altijd meer en beter wilt? Te hoge eisen stelt en als dingen niet lukken er altijd weer dat stemmetje in je hoofd is die zegt: wat ben je toch ook een sukkel! 

Het onderzoek

Naast Mindfulness krijgt het begrip Compassie steeds meer aandacht binnen de psychologie. Inmiddels zijn er al een aantal zelfhulpboeken op de markt, waarvan het meest recente  boek "Compassie als sleutel tot Geluk" van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen door Marion Spijkerman werd gebruikt voor onderzoek naar het effect van compassie op onze gezondheid.  120 personen volgden aan de hand van dit zelfhulpboek deze cursus en kregen online begeleiding bij verschillende schrijf-, ervarings- en visualisatieoefeningen. Na afloop van de cursus scoorde 85% beter op zelfcompassie en welbevinden. Ze zaten ook beter in hun vel dan de controlegroep en ervaren minder stress, angst en negatieve emoties. Een mooie resultaat. Vooral omdat dit laat zien dat je de vaardigheid van compassie dus gewoon kunt leren. Een vervolgonderzoek moet aantonen of deze effecten aanhouden na zes en twaalf maanden. 

De doelgroep

De mensen die meededen aan het onderzoek hadden "een verminderd welbevinden". Zij werden geselecteerd via een oproep in diverse kranten. Ze gaven te kennen dat ze behoefte hadden aan meer plezier en ontspanning in hun leven, maar hierin belemmerd werden door stess en zelfkritiek. 75% van de deelnemers is vrouw. Dat wil niet zeggen dat vrouwen meer stress ervaren, wel komt uit sommige studies naar voren dat vrouwen zelfkritischer zijn. Een betere verklaring is dat dit soort positief psychologische zelfhulpcursussen meer vrouwen aantrekt. 

Is het moeilijk om compassie te ontwikkelen als het niet echt je aard is?

  Het is zeker niet iets wat je even snel doet. Het verlangen naar erkenning en het idee dat we niet mogen falen is groot in onze maatschappij. Compassie trainen, leren om minder streng en vriendelijker voor jezelf te zijn, is een tamelijk lang en ingewikkeld proces. Maar uiteindelijk groeit het besef dat je mag falen en dat anderen net zo kwetsbaar zijn als jij. En er is steeds meer bewijs dat dit goed is voor onze psychische en fysieke gezondheid. OOK VOOR MANNEN!

  

LEES MEER OVER DE TRAINING "COMPASSIE IN JE LEVEN"