>>"Zin & Onzin over Mindfulness"

"Zin & Onzin over Mindfulness"

22-01-2017

"Zin & Onzin over Mindfulness"

Nee…. mindfulness is geen haarlemmerolie, geen quick fix en is zeker geen garantie voor een gemakkelijk leven en eeuwig geluk. En zweverig is het al helemaal niet! In ieder geval niet bij Les in Mindfulness.

Wat beslist geen onzin is, is dat je met de vaardigheden die je leert in de mindfulness training beter opgewassen bent tegen de wisselvalligheden  en problemen die we in ons leven nu eenmaal allemaal tegenkomen.  Net zoals je lichaam sterker wordt van het trainen van je spieren, zo wordt je geest ook sterker van het trainen van je brein.

“Ik zou zo graag mn hoofd leegmaken". Snap ik helemaal, maar helaas, ook dat gaat niet lukken.  Want net zoals ons hart gemaakt is om te kloppen, zo is ons brein gemaakt om te denken. En beiden kun je -gelukkig maar- nu eenmaal niet op commando stilzetten. Wat wel kan is jezelf  trainen aan welke gedachten je aandacht wilt besteden en jezelf minder op sleeptouw laten nemen door gepieker en zorgelijke gedachten. Ik hoorde pas een musicus de uitspraak doen: meditatie helpt bij het opruimen van gedachten die je passie in de weg staan.  En dat is wel wat mindfulness voor je kan doen: de autopilot resetten, je blik verhelderen, ruimte maken in je geest en vaker bewuste keuzes maken. En ja, daar word je soms wel een beetje gelukkiger van.

De grootste onzin? Dat mindfulness iets is voor verwende westerlingen die het liefst hun  kop in het zand steken en geen enkele tegenslag of frustratie dulden en het liefst naar hun eigen navel zitten te staren!   Het tegenovergestelde is waar. Mindfulness leert je juist je kop uit het zand te halen, de dingen onder ogen te zien en te accepteren dat het leven niet altijd mee zit.  En hoe gek het ook klinkt, juist dat geeft minder stress en meer vrijheid, ruimte en aandacht voor al die kleine momenten van geluk en de wereld om ons heen. Ook als het even niet meezit!

Mindfulness moet je eens in je leven gedaan hebben! Er start weer een nieuwe basiscursus mindfulness op dinsdag 9 mei a.s. 

AGENDA