>>Mindfulness Training (MBSR Basiscursus)

Mindfulness Training (MBSR-basiscursus)

mindfulness trainingOnze geest is als een wild paard. En een wild paard tem je om het te kunnen berijden, niet om er een tamme ouwe knol van te maken.

Het trainen van de geest

Deze mindfulness training, ook wel bekend als mindfulness based stressreductie (mbsr), is de training zoals die oorspronkelijk is ontwikkeld door Jon Kabatt Zin. De rode draad in deze mindfulness cursus is het trainen van je geest door jezelf te oefenen in het mediteren,  zodat je in staat bent om met bewuste aandacht in het hier en nu aanwezig  te zijn op het moment dat je daarvoor kiest.  En als je dan de ruimte neemt om stil te staan bij jezelf is datgene wat je tegenkomt niet per definitie rust en stilte. Mindfulness is geen trucje om alle problemen weg te toveren, maar is vooral de keuze om aanwezig te zijn bij wat er is. En in die momenten kom je juist vaak datgene tegen waar je liever aan voorbij loopt, wat je liever vermijdt en juist liever niet onder ogen ziet. 

Leren door te doen, ervaren en bespreken

Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Wat niet wil zeggen dat het gemakkelijk is.  Het gaat met vallen en opstaan, net als fietsen. En net zoals je niet leert fietsen door erover te lezen, zo leer je mindfulness niet uit een boekje. Je moet het zelf doen en ervaren. 
Tijdens de training krijg je iedere les een aantal nieuwe meditatie-oefeningen aangeboden die we oefenen en bespreken. En die je ook als opdracht mee naar huis krijgt. Eigenlijk is dit het belangrijkste onderdeel van de midfulness training want daar valt het meeste te ontdekken.  Je registreert dagelijks in je werkboek je ervaringen. En hoe meer en vaker je oefent, hoe meer resultaat.

Mindfulness activeert ons "zorg en kalmeringssysteem" , een belangrijk hulpmiddel als het gaat om stressmanagement.

Theorie

Sinds ik me verdiep in wat mensen beweegt, ben ik gefascineerd door de werking van ons brein en de invloed van onze geest op ons doen en laten. Ik vind het belangrijk om in de mindfulness training mijn kennis hierover te delen met de cursisten omdat ik denk dat dit je kan helpen te begrijpen waarom je dingen doet of laat.  Wetenschappelijk onderzoek over de werking van mindfulness volg ik op de voet en als er iets interessants te melden valt, dan staat dat op het programma. 

Milde vriendelijkheid

“Zonder Kindfulness geen Mindfulness". Dat betekent dat vriendelijkheid, mildheid en een accepterende houding een belangrijk onderdeel zijn van mindfulness en dus ook van deze training. Leg de lat niet te hoog. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf de ruimte om te oefenen zonder voorwaarden vooraf. Zie de mindfulness training als een soort ontdekkingsreis, waarbij niet de eindbestemming het doel is, maar waarbij het gaat om de ervaringen onderweg

Hoe ziet een training eruit

Deze mindfulness training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk tweeëneenhalf uur en wordt gegeven in kleine groepen van minimaal 5 en maximaal 10 personen. Tijdens de bijeenkomsten krijg je steeds een aantal meditatie-oefeningen aangeboden. Hierbij maken we gebruik van verschillende werkvormen, zoals bijvoorbeeld een bewegingsoefening, een zit- of ligmediatie of oefeningen waarbij onze verbeelding een rol speelt. De kern van al deze oefening is steeds "jezelf oefenen in vriendelijke opmerkzaamheid". Tijdens de les bespreken we ieders ervaring: wat heb je ontdekt, waar liep je tegenaan. Het gaat  nooit om goed of fout, het gaat om wat je hebt opgemerkt, wat je hebt ontdekt. En dat kun je niet verkeerd doen. Ook theorie en onderzoek heeft een plekje in deze mindfulness training. In de werkmap vindt je de teksten over wat we hebben behandeld, zodat je dit  thuis nog eens rustig kunt nalezen. 

Wat levert het op?

Het allerbelangrijkste is dat je in deze 8 weken onder leiding van een deskundig en ervaren trainer samen met anderen kennismaakt met mindfulness en in deze periode zoveel mogelijk de bijbehorende vaardigheden je eigen maakt. Je ondekt wat mindfulness je te bieden heeft, of het bij je past en of je er "in the end" voor kiest of mindfulness een vaste plek in je leven krijgt en op welke manier je dat het beste kunt doen. Er zijn heel veel lijstjes met wat je allemaal kunt bereiken met mindfulness. En natuurlijk heb je de wens om met deze mindfulness training iets op te lossen waar je mee zit, waar je last van hebt en waar je vanaf wilt. En daar is niks mis mee. Uiteindelijk willen we allemaal een mooi en gelukkig leven. Maar focus je niet al teveel op het resultaat en gun jezelf het experiment van deze training. Dan wordt het in ieder geval een inspirerende en leerzame reis. 

Huiswerk

Een nieuwe vaardigheid leren vraagt tijd en discipline. En dat geldt ook voor mindfulness. Als je besluit om deze mindfulness training te volgen, doe dit dan met de intentie om voldoende ruimte te maken voor de thuisopdrachten. Als je van tevoren weet dat je die ruimte niet hebt, is het beter om nog even te wachten. Je moet rekenen op een tijdsinvestering van ca. 45 minuten per dag. Je oefent dagelijks de meditatie-oefeningen die je hebt gedaan in de les en je registreert dagelijks in je werkboek wat je zoal tegenkomt bij het mediteren, wat je lastig vindt, welke obstakels je tegenkomt.  En vervolgens bespreken we dit met elkaar in de eerstvolgende les. 

Voor wie

In principe is mindfulness geschikt voor iedereen. Er is nog weleens het misverstand dat je heel lenig moet zijn en jezelf  in allerlei vreemde bochten moet kunnen wringen. Niets is minder waar. Immers: we trainen de geest en niet het lichaam. Mindfulness kan ook op een heel gewone stoel. Als je twijfelt of deze mindfulness training geschikt is voor je, neem dan contact op. 

Het cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een werkboek en de geluidsbestanden van de meditatie-oefeningen. Dit krijg je uitgereikt bij de eerste bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten kun je gebruik maken van het oefenmateriaal dat aanwezig is op de locatie, zoals meditatiekussentjes, matten, dekens, etc.

 

Kosten 

De inschrijfkosten voor deze mindfulness training bedragen  € 325 inclusief werkboek en oefenmateriaal. Na overleg is het mogelijk om dit bedrag in twee termijnen te betalen. 


Intakegesprek

Voorafgaand houden we een intakegesprek, zodat je kunt kennismaken met de trainer en samen kunt bespreken of een mindfulness training voor jou zinvol is en voldoet aan je verwachtingen. Dit gesprek is vrijblijvend en zonder kosten.

 

Agenda van Les in Mindfulness