Mindful Herstel 

"when the rubber hits the road"

Afkicken van een verslaving is afzien. Voor de korte termijn, vaak binnen de beschermde muren van een kliniek, lukt het de meesten nog wel om "clean en sober" te blijven en de verslaving onder controle te houden. Maar na zo'n eerste periode begint de strijd pas echt. Tijdens de behandeling leer je hoe je jezelf kunt behoeden voor terugval. Hierbij is het de kunst om in een zo vroeg mogelijk stadium  je alarmsignalen op te merken zodat je nog voldoende tijd en ruimte hebt om dat wat je geleerd hebt toe te passen. Vaak vertellen mensen na een relapse dat ze, toen het er echt op aan kwam, al veel te laat waren om het tij te keren. "Alsof je in een sneltrein zit waar je niet meer uit kunt, terwijl je weet dat Perron 0 het eindstation is"

De autopilot

Welke verslaving je ook hebt, het proces dat uiteindelijk tot een terugval leidt, lijkt zich vaak wel buiten je wil om te voltrekken. Alsof je brein bestuurd wordt door een ingebouwde autopilot, waarvan jij de bediening niet kent. Maar het belangrijkste bericht van dit verhaal is dat er in het hele proces van  "triggers en (ketting)reacties wel degelijk ruimte is om uit te stappen". De overstaptijd is kort, maar is er wel.  En precies in die ruimte  ligt onze kracht om de autopilot te resetten en je te realiseren dat je altijd de mogelijkheid hebt om een andere, meer bewuste keuze te maken. En dit is precies de ruimte waar mindfulness gebruik van maakt. 

Wat is mindfulness en wat bereik je ermee

Mindfulness betekent eigenlijk niet meer dan tijd nemen om met aandacht stil te staan bij jezelf en je bewust te zijn van wat er zich afspeelt in je hoofd, je hart en je lijf. En dat doe je door regelmatig je meditatie-oefeningen te doen. Zo kom je erachter hoe jouw geest werkt en word je je meer bewust van ingesleten denkpatronen die kunnen leiden tot verslavingsgedrag. Mindfulness helpt je om datgene wat je ervaart -hoe moeilijk en ellendig ook- te verdragen zonder dat je daarvoor een verslavend middel of enig ander verslavingsgedrag nodig hebt. Door stil te staan geef je jezelf de ruimte , de tijd en de vrijheid om je automatische piloot te resetten en een bewuste andere keuze te maken die goed is voor jou. 

MBRP & de wetenschap

In de Verenigde Staten zijn al een groot aantal wetenschappelijke onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness als onderdeel van de behandeling van veslaving. En die zijn overtuigend. Mensen die in de vroege herstelfase van hun verslaving deze speciaal ontwikkelde mindfulness training volgden, waren in veel gevallen beter in staan om terugval te voorkomen. Ook hadden ze minder last van psychische klachten dan hun lotgenoten die geen training volgden. Het verrassende in deze onderzoeken is dat deze positieve resultaten ook na langere tijd bleven bestaan.   

Een nieuw wondermiddel?

Ook al lijkt het soms wél zo als je alles mag geloven wat er beloofd wordt: mindfulness is echt geen wondermiddel! Die bestaan namelijk niet. Mindfulness is ook zeker niet altijd relaxed en ontspannend. Soms heb je er veel moed voor nodig om onder ogen te zien wat er in je omgaat. En ja, je moet er even aan wennen, je moet bereid zijn om ervoor te trainen, maar als je dat ervoor over hebt, dan zul je uiteindelijk merken dat mindfulness je vooral je vrijheid terug geeft. 

Compassie als sleutelwoord

Compassie vinden we vaak een lastig woord. Het past niet zo in onze cultuur. Toch is het een belangrijke pijler van deze training. Mindfulness gaat uit van mededogen en respect, leert je geduldig en met een milde en vriendelijke blik naar jezelf te kijken zonder jezelf te veroordelen. Compassie is een sleutelwoord in iedere mindfulness-training. Niet direkt een woord waarmee iemand met een veslaving zich gemakkelijk verbindt, maar waarvan we weten dat het rust brengt en dat het een helende werking heeft op jezelf en je omgeving. 

Wat leer je

  • het onwikkelen van bewuste aandacht voor je persoonlijke triggers en ingesleten reactiepatronen en manieren leren om dit ogenschijnlijke automatische proces te onderbreken en jezelf te resetten.
  • een andere relatie ontwikkelen met negatieve gevoelens; uitdagende enotionele en fysieke ervaringen leren herkennen en hierop met wijsheid en bewuste aandacht kunnen reageren.
  • het onwikkelen van een niet oordelende, milde en vriendelijke houding naar jezelf en wat er in je omgaat
  • een leefstijl ontwikkelen die ondersteunend is voor het beoefenen van mindfulness en die je stimuleert in je herstel.

 inspiratie hier staat het prachtig filmpje "The Fly"  over wat het effect is van vechten tegen je demonen en wat          er gebeurt als je dit gevecht opgeeft.

Voor wie?

Deze 8-weekse training is voor mensen in herstel na een behandeling voor verslavingsproblematiek. Dit kan zijn in de setting van een kliniek of een ambulant traject.  Het maakt niet uit of dat kort of lang geleden is. Voorwaarde is wel dat je in staat bent om tijdens de training geen middelen te gebruiken en/of toe te geven aan je gedragsverslaving. Bijzondere vaardigheden heb je er niet voor nodig, wel de intentie en de discipline om gedurende 8 weken gemiddeld een half uur per dag aan je opdrachten te besteden. En met een open en nieuwsgierige blik deze uitdaging aan te gaan. 

Adviesgesprek

Als je twijfelt of deze training geschikt is voor jou, neem dan gerust contact op. Dan maken we een afspraak voor een adviesgesprek. Dit is zonder kosten. 

Er wordt gewerkt in kleine groepen (max. 8 personen) met absolute privacy. 

Agenda van Les in Mindfulness