>>Mindfulness & Verslaving

Mindfulness & Verslaving

 

je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen

 

 

Algemene informatie

  • DUUR
    8 bijeenkomsten van 2 UUR
  • START
    nog geen datum
  • KOSTEN
    € 275,- inclusief werkboek en audiomateriaal
  • KLEINE GROEPEN, ABSOLUTE PRIVACY


  •  
 

Voor wie is deze training bedoeld?

  • MINDFULNESS & VERSLAVING
    voor mensen die zichzelf niet verslaafd vinden maar bewuster willen leren omgaan met patronen van verslaving
  • MINDFUL HERSTEL
    ook geschikt als nazorg traject voor mensen in de herstelfase van een verslaving

Hoe komt het toch dat we zo'n zwak hebben voor  "ongezonde dingen"

Simpelweg omdat onze verre voorouders,  die van deze zogeheten  “ongezonde dingen” hielden juist daardoor een veel grotere kans hadden om te overleven en zich voort te planten in barre leefomstandigheden.

Eten

Neem nu bijvoorbeeld eten. Vet en zoet eten is lekker…..en deze caloriebommen leveren veel energie. Onze voorouders, die dol waren op het vet van de wolmammoet hadden veel meer kans om te overleven als de periode van schaarste aanbrak, juist omdat ze door het eten van vet een grote reservevoorraad energie tot hun beschikking hadden. En zo overleefden ze de barre seizoenen, plantten zich suksesvol voort en………….. gaven zo hun "vet- en-suiker-loving-genes” aan ons door.

Seks

En hoe zit dan met sex, één van onze grootste genoegens?  Degenen die hier het meest van hielden, deden het uiteraard ook vaker en kregen dus ook de meeste babies en……………….. gaven zo hun op sex gerichte genen door aan ons .

Drank & Drugs & de rest

En hoe zit het dan met drank, drugs en de rest? Die bestonden immers in de oertijden helemaal niet?  Het toeval wil dat deze stoffen/activiteiten ons natuurlijk plezier- en beloningssysteem kapen. En laat dit nou  precies hetzelfde systeem zijn wat ons in de oertijd  meer kans gaf om te overleven en onszelf voort te planten.

tussen stimulus en respons zit ruimte. In die ruimte ligt onze kracht om onze respons te kiezen.  In onze respons ligt onze groei en onze vrijheid

Victor Frankl

De autopilot

Welke vorm van verslaving je ook hebt, er is altijd een aanleiding die een kettingreactie van gedachten, gevoelens en fysieke sensaties ingang zet. Die vervolgens weer de aanzet geven voor een onweerstaanbare drang om toe te geven aan je verslaving. Dit hele proces lijkt zich vaak buiten onze wil om te voltrekken, alsof ons brein wordt bestuurd door een ingebouwde autopilot. De belangrijkste en meest hoopgevende boodschap van dit bericht is dat er tussen prikkel en (ketting)reactie wel degelijk ruimte zit. En dat in die ruimte onze kracht ligt om de autopilot te resetten en je te realiseren dat je altijd de mogelijkheid hebt om een andere, meer bewuste keuze te maken

Maar wat heb je dan aan mindfulness?

mindfulness voedt een beter bewustzijn van triggers, ingesleten patronen en automatische reacties die ons leven lijken te beheersen

Mindfulness betekent eigenlijk niet meer dan de tijd en de ruimte nemen om met aandacht stil te staan bij jezelf en je bewust te zijn van wat er zich afspeelt in je hoofd, je hart en je lijf. En dat doe je door regelmatig je meditatie-oefeningen te doen. Op het moment dat we die ruimte betreden, zijn we ook in staat om helder te zien dat we een breed scala hebben aan keuzes, mogelijkheden en kansen.  Door regelmatig op een vriendelijke en niet-oordelende manier stil te staan bij jezelf, krijg je een heldere blik op wat zich allemaal afspeelt in je geest. En kom je te weten wat de reden is van je verslavingsgedrag of wat je er misschien mee vermijdt. Tijdens het mediteren geef je jezelf dus de ruimte en de vrijheid om niet impulsief te reageren op allerlei triggers, maar een bewuste andere keuze te maken dan te reageren op de automatische piloot.

Moet ik dan iedere dag dubbelgevouwen op een kussentje zitten?

Echt niet! Ten eerst hoef je jezelf voor mindfulness niet dubbel te vouwen. Liggend, zittend op een stoel, staand, lopend...het mag allemaal. Ik ben de laatste die zal zeggen dat regelmatig langere tijd "ergens op een rustige plek"  letterlijk en figuurlijk stilstaan bij jezelf niet belangrijk is. Ik weet uit ervaring dat dit je veel wijsheid over jezelf oplevert en je uiteindelijk ook vaak de rust en kalmte brengt die je zoekt. Maar ik heb liever, zeker in het begin, dat je iedere dag tien minuten op je kussentje zit dan één keer per week twee uur!  

 

 

 

 

 

 

Agenda van Les in Mindfulness